Acaba son dönemde artan stres, yoğunluk, dışlanmak ve tüm bu yaşadıklarım mobbing mi?
“Mobbing”, bir iş yerinde kişinin sistematik olarak psikolojik olarak taciz edilmesi ve kötü muameleye maruz kalması durumudur.
Bazen bu durumun iş yoğunluğu olduğu, bazen iş gerekliliği olduğunu düşünüyorsunuz. Ancak belki de kafamızda canlanan “yaşadıklarım mobbing mi” sorusu yersiz değil. Özeleştiri yaptığınız halde işin içinden çıkamıyorsanız, size karşı oluşmuş tutuma anlam veremiyorsanız mobbinge uğruyor olabilirsiniz.
Mobbinge Uğradığınızı Nasıl Anlarsınız?
Sürekli eleştirilme: İş arkadaşlarınız ya da yöneticiniz tarafından sürekli eleştiriliyorsanız ve bu eleştiriler herhangi bir olumlu geribildirim içermiyorsa, mobbing olabilir.
Yalnızlaştırma: İş arkadaşlarınız ve yöneticiniz tarafından dışlanıyorsanız, iş yerinde yalnız hissediyorsanız, mobbing olabilir.
Aşağılama ve küçük düşürme: İş arkadaşlarınız veya yöneticiniz tarafından sürekli olarak aşağılanıyor ve küçük düşürülüyorsanız, mobbing olabilir.
Fiziksel taciz: İş yerinde fiziksel tacize uğramak, mobbingin bir formudur.
İş yükünün artırılması: İş yükünüzün gereksiz yere artırılması, sizin başarısızlığınızın sebebi olarak gösterilmesi ve iş arkadaşlarınızın bu konuda size yardımcı olmaması, mobbingin bir göstergesi olabilir.
İş yerinde yaşadığınız mobbing, çoğunlukla üzerinizde depresyon, kaygı ve diğer psikolojik etkiler bırakır. Özgüveninizi sorgulamanıza sebep olduğu gibi veriminizi de düşürür.
Mobbing İçin Bazı Diğer Belirtileri
- Sürekli eleştirilmeniz, fikirlerinizin yok sayılması.
- İş arkadaşlarının sana destek olmaması her konuda karşı durması
- Yöneticilerinin ya da iş arkadaşlarının senin yaptığın işleri kendileri için sahiplenmesi
- İş arkadaşlarının ya da yöneticilerinin sana aşırı miktarda iş ataması.
- Sana verilen işin açık ve net olmayan talimatlarla verilmesi.
- Sana verilen işler için eksik bilgi verilmesine rağmen sonuç beklenmesi.
- Sürekli olarak iş yerinde var olan dedikodu ve söylentilerin seni hedef alması.
- İş arkadaşlarının seni fiziksel veya sözlü olarak taciz etmeye çalışması.
Bu belirtiler mobbing olup olmadığına dair kesin bir kanıt değillerdir. Ancak bu tür davranışların çalışma hayatınızı olumsuz etkileyebileceği ve psikolojik açıdan zararlı olabileceği konusunda dikkatli olmalısınız.
Mobbinge Karşı Yapabilecekleriniz
Farkındalık: Mobbingin ne olduğunu ve belirtilerini öğrenmek önemlidir. Durumu tanımak ve adını koymak, mobbinge karşı mücadelede ilk adımdır.
Destek arayın: Güvendiğiniz bir arkadaş, aile üyesi veya iş yerindeki bir yetkiliden destek talep edin. Rahatça konuşabileceğiniz ve sizi anlayacak birilerinin varlığı önemlidir.
Dokümantasyon yapın: Mobbing vakalarında yaşadığınız olayları ve tarihleri not alın. Bu, durumu kanıtlamanız ve gerekli adımları atmanız için önemlidir.
Hukuki yardım alın: Eğer mobbing süreci devam ederse veya ciddi bir şekilde etkileniyorsanız, hukuki yardım almayı düşünebilirsiniz. Size yol gösterecek bir avukattan veya hukuki danışmandan destek almanız işinizi kolaylaştıracaktır.
Kendinizi koruyun: Mobbingin stresli etkileriyle başa çıkmak için sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmeye özen gösterin. Egzersiz yapmanıx, düzenli uyumanız, sağlıklı beslenmeniz ve stres yönetimi tekniklerini kullanmanız size destek olacaktır.
Eğer iş yerindeki yukarıdakilere benzer durumlar yaşıyorsanız bu konuda dikkatli olmalısınız. Fevri davranışlar sergilemekten kaçınmalısınız. Konuyla ilgili çalıştığınız yöneticilerinizden çözüm ile ilgili sonuç almayı deneyebilirsiniz.
Tüm bunlara rağmen yaşadıklarınız değişmiyorsa profesyonel destek almaktan kaçınmamalısınız.
Çalışan Günlüğü kategorisindeki diğer içeriklerimize buradan ulaşabilirsiniz…