Evinizdeki Gizli Mikrop Yuvaları

 

Evinizdeki gizli mikrop yuvaları sağlığınızı tehdit ediyor. Aklınıza bile gelmeyecek eşyalar hastalıklara neden olan bakteri ve mikropların yuvası olabilir…

evinizdeki gizli mikrop yuvaları

BEYAZ EŞYALAR

Evinizdeki gizli mikrop yuvaları aslında hijyenik olduğunu en çok düşündüğünüz noktalarda olabilir.

Çamaşır makinesi: Çamaşır makinesi belki de en temiz beyaz eşya olarak düşünülür. Ancak bu pek doğru değil. Çünkü kirli çamaşırlar makineye doldurulduğunda onlarla beraber bakteri ve virüsler de çoğalmaya başlar. Çamaşır makinesini temiz tutmanın yolu ise haftada bir kez bir bardak çamaşır suyuyla boş bir şekilde yıkamaktan geçer. Yüksek sıcaklıkta çamaşır yıkama ve kurutma programı da mikropları öldürür.

Buzdolabı: Birkaç ayda bir sıcak sabunlu suyla buzdolabının kapısı, rafları ve iç duvarları temizlenmelidir. Kokulardan kurtulmak için de yarım şişe su ve yarım şişe sirke karışımı yardımcı olacaktır. Başka bir seçenek olarak, kabartma tozu ve su karışımıyla karıştırılıp temizlenir. Sonrasında da buzdolabı birkaç saat havalandırılır. Buzdolabına dökülen şeyler hemen temizlenmelidir.

ODALAR

Yatak odası: Yatak çarşaflarınızı haftada en az bir kez sıcak suyla yıkayın. Hasta yakınınız varsa daha sık yıkayın. Doğada lekelenmiş kıyafetlerinizle evde kullandığınız kıyafetleri makinede ayrı seferlerde yıkayın. Yatak odanızda yiyecek ve aperatifler tüketmeyin. Kırıntılar bakterileri çekebilir.

Salon: Mikropların var olduğu yerler özellikle herkesin dokunduğu telefon, sehpa, televizyon kumandası gibi sık kullanılan eşyalardır. Bu objeleri dezenfektan mendillerle sık sık temizleyin. Düz ekran televizyonu temizlemek için nemli bir mikrofiber bez kullanmak gerekir. Kırıntıları elektrikli süpürgeyle süpürmek ve dökülen şeyleri hemen temizlemek halı ve mobilyalarda bakteri oluşumunu engeller.

Çocuk odası: Çocuklar mikropları kolayca alır ve çoğaltır. Dezenfektan bir bez veya spreyle haftada bir çocukların odalarının her yeri temizlenmelidir. Özellikle bebek odalarının her alanı, plastik oyuncaklar, beşik derinlemesine temizlenmelidir. En az 30 saniye süreyle dezenfekte edildikten sonra nemli kağıt havlu veya temiz, ıslak bir bezle iyice silinmelidir.

Havlular: Havlu yalnızca bir kişi tarafından kullanılıyorsa, haftada bir kez yıkamanız yeterlidir. Evde hastanız varsa her kullanımdan sonra yıkamak gerekir. Her egzersiz sonrası havluları yıkamak sağlıklıdır. Banyo ve mutfak havluları ayrı yıkanmalıdır. El havlusu birkaç günde bir, misafir havlusu da her gün değiştirilmelidir. Havluları yıkamak kadar kurutmak da önemlidir. O nedenle yağışlı veya nemli havalarda havlularınızı dışarıya asmayın. Hızlı kuruması mümkün olmayabilir.

Koridorlar ve halılar: Evde ayakkabıyla dolaşıldığı zaman dışarıdaki tüm bakteriler evin içerisine toplanır. Temiz bir zemin ve halı için, ayakkabıları kapı önünde bırakmak faydalı olacaktır. Ayakkabıyla dolaşmaya devam edilirse de haftada bir halıları süpürmek ve yerleri silmek gerekecektir.

evinizdeki gizli mikrop yuvaları

SIK KULLANILAN ALANLAR

Evinizdeki gizli mikrop yuvaları genelde çok sık kullandığınız bu sebeple detaylarına çok dikkat edemediğiniz yerlerde daha çok karşınıza çıkabilir.

Trabzanlar ve kapı kolları: Mikroplar kapı kollarında, korkuluklarda, lambalarda, musluklarda kısacası elle temas edilen yerlerde hızla çoğalır. Bu yüzeyleri haftada bir dezenfektan mendil veya temizleyicilerle sterilize etmek gerekir. Bir misafiriniz veya ailede hasta olan biri varsa daha sık temizlemek uygun olur.

Çalışma masası: Ofis masasında bulunan klavye, telefon ve diğer gereçler mikroplar için üreme alanı yaratır. Özellikle de ekipmanlar paylaşıma açıksa veya çalışırken masada yemek yeniliyorsa! Klavyeyi sıklıkla silkelemek araya sıkışan kırıntıları temizlemeye yardımcı olacaktır. Ardından bezle silerek dezenfekte edilir. Klavyeyi ciltleyip yıkamakta başka bir seçenek olabilir. Son olarak bilgisayar ekranı mikrofiber bir bezle silinir.

Mutfak lavabosu: Banyoyu unutun. Mutfakta bulunan lavabo evin ikinci mikrop üreten yeridir. Mutfak süngeri ise birinci numarada yerini alır! Bakteriler çiğ et ve diğer yiyecek atıklarıyla lavaboda çoğalır. Fırça yardımıyla her gün dezenfekte etmek gerekir.
Peki, süngerle ilgili ne yapmak gerekir? Islak süngeri her gün iki dakikalığına mikrodalgaya koymak zehirlenmeye neden olan bakteri türlerinin ölmesine yardımcı oluyor.

Mutfak: Yemek hazırladıktan sonra her gün tezgah temizlenmelidir. İlk olarak, herhangi bir yapışkan madde kalmaması için tezgahı sıcak sabunlu suyla yıkamak gerekir. Ardından bir galon suyla beraber bir bardak beyazlatıcı solüsyonla dezenfekte edilir.

Banyo: İki yemek kaşığı bulaşık sıvısı ve amonyak ile bir litre sıcak su karıştırılarak banyo temizleyicisi yapılır. Küvet, lavabo, zemin ve duş için bu karışım kullanıldıktan sonra temiz suyla durulanır. Bir kabartma tozu lavabo veya duştaki lekeleri ortadan kaldırabilir. Duş sonrasında cam sileceğiyle duvarları temizlemek de küflenmeyi durdurabilir.

Klozet: Tuvalet kapağı açık bırakılarak sifon çekilirse mikroplar banyonun her yerine yayılır. Kötü mikropları sınırlandırmak için haftalık olarak klozeti temizlemek ve kapağını kapatmak gerekir. Islak bez ve çok amaçlı bir temizleyici kullanarak klozet, kapağı ve oturulacak yeri yıkanmalıdır. Ardından tuvalet fırçası ve temizleyiciyle klozet içi temizlenir.

evinizdeki gizli mikrop yuvaları

 

İptal için ESC...