Nedir Bu Sürdürülebilirlik: Kendi Sebzeni Yetiştir

Nedir bu sürdürülebilirlik serimizin bu yayınında “kendi sebzeni yetiştir” başlığıyla sizlere hem tasarruf edebileceğiniz hem de evinizden sürdürülebilirliğe katkı sağlayabileceğiniz bir çözümü anlatacağız.
Sıklıkla kullandığınız sebzelerin bazılarını ekstra efor harcamadan, basit şekilde mutfağınızda, balkonunuzda ya da bahçenizde yetiştirebileceğinizi biliyor muydunuz?

Beslenme ihtiyaçlarınızın küçük de olsa bir kısmını bu şekilde karşılamanız bütçenize katkı sağlayacağı gibi, doğal beslenmenize fayda sağlayacaktır. Ayrıca bu tür ihtiyaçlarınızı kendiniz karşılarsanız en azından yakıt, sulama, ilaçlama gibi sürdürülebilirliğe negatif etki edecek süreçleri de bir nebze azaltmış olabilirsiniz. Unutmayın ki sürdürülebilirlik önlemleri, bireysel uygulamalar topluma yayıldığında daha fazla fayda sağlayacaktır.

 

İşte sizin için evinizde rahatça yetiştirebileceğiniz sebzeler:

Marul

Marul, serin iklimlerde yetişen bir yaprak sebzesidir. Düzenli sulayarak saksıda veya bahçede yetiştirilebilirsiniz.

Mutfağınızın bir köşesinde bile daha önceden aldığınız marulun sapını kullanarak ya da tohum alarak rahtça yetiştirebilirsiniz. Mutfak, balkon ya da bahçede günlük olarak 5 dakikanızı bile almayacak bir eforla salatalarınızın ana maddesini evinizde yetiştirip hem sürdürülebilirliğe katkı sağlar hem de tasarruf etmiş olursunuz.

Roka

Roka, hızlı büyüyen ve gölgeli alanlarda bile yetişebilen bir sebzedir. Düzenli sulayarak saksıda veya bahçede kolayca yetiştirilebilirsiniz.

Marul gibi roka da Türk mutfağında ve özellikle sağlıklı beslenme diyetlerinde vazgeçilmez bir sebzedir. Çok rahat şekilde günde 5 dakikadan daha az bir eforla kendi sebzenizi yetiştirebilirsiniz.

 

Maydanoz

Maydanoz, gölgeli veya yarı gölgeli alanlarda yetiştirilebilen bir ot türüdür. Düzenli sulayarak saksıda veya bahçede kolayca yetiştirilebilirsiniz.

Maydanoz sağlıklı beslenme rutinlerinde en çok kullanılan sebzelerdendir. Detoks, metabolizma düzenleme ve mide rahatlatıcı özellikleri ile sağlığınıza kuvvetli destek sağlayacaktır. Çok kolay bir şekilde mutfağınızda ya da balkonunuzda yetiştirebilir ve sürekli olarak maydanoz ihtiyacınızın bir bölümünü karşılamış olabilirsiniz.

kendi sebzeni yetiştir

Taze Soğan

Taze soğan, kolayca büyüyen bir sebzedir ve hem yaprakları hem de soğan kısmı kullanılabilir. Düzenli sulayarak saksıda veya bahçede yetiştirilebilirsiniz.

Bütçenize fayda sağlayacağı gibi, dışardan alıp tamamını kullanamadığımızda en çabuk bozulan ve sürdürülebilirliğe negatif etki eden sebzelerdin biridir. Küçük bir alan ayırarak mutfağınızda taze soğanı kolayca yetiştirebilir ve kullanacağınız zaman direkt topraktan alarak en taze şekli ile kullanabilirsiniz.

Dereotu

Dereotu, gölgeli veya yarı gölgeli alanlarda yetişebilen bir ot türüdür. SDüzenli sulayarak saksıda veya bahçede yetiştirilebilirsiniz.

Türk mutfağında salata ve mezeler için yoğun kullanılan dereotu aynı zamanda dekoratif bir görüntüye de sahiptir. Mutfağınızda ya da balkonunuzda kolayca yetiştirebileceğiniz bu aromatik bitki ile hem bütçenize fayda sağlayacak hem de sürdürülebilirlik için bir adım daha atmış olacaksınız.

 

Nane

Nane, güneşi seven bir bitkidir ve sıcak havalarda hızla büyür. Düzenli sulayarak saksıda veya bahçede yetiştirilebilirsiniz.

Hem kurusu hem de tazesi mutfaklarımızda çokça kullanılan nane saksıda yetiştirmeye çok uygun bir bitkidir. Taze şekilde yetiştirebileceğiniz naneleri, yine kolayca evinizde kurutarak kuru baharat olarak da kullanabilirsiniz.

kendi sebzeni yetiştir

Fesleğen

Fesleğen, güneşi seven bir bitkidir ve sıcak havalarda hızla büyür. Düzenli sulayarak saksıda veya bahçede yetiştirilebilirsiniz.

Fesleğen de nane gibi hem tazesi hem de kurusu tercih edilen bitkilerdendir. Makarnalarınız, salatalarınız, çorbalarınız ya da ferah içecekleriniz için kullanabileceğiniz fesleğenler, buzdolabınızda kısa sürede bozulan yapısı sebebiyle hem bütçenize destek sağlar hem de sürdürülebilirliğe destek olur.

 

Salatalık

Salatalık, genellikle sıcak havalarda hızla büyüyen ve bol sulanması gereken bir sebzedir. Düzenli sulayarak saksıda veya bahçede kolayca yetiştirilebilirsiniz.

Yukarıdaki bitki ve sebzelere nazaran daha fazla efor gerektiren salatalığı yine de evinizde kolayca yetişebilirsiniz.

Domates

Domates, güneşli bir konumda yetiştirilmesi gereken bir sebzedir. Düzenli sulayarak saksıda veya bahçede yetiştirilebilirsiniz.

Son yıllarda Türk mutfağında da yoğun şekilde kullanılan kiraz domates(chery) türleri evinizde renkli bir hava oluşturacağı gibi, dalından alıp yemeklerinizi süsleyecek bir imkanı da size sağlayacaktır.

kendi sebzeni yetiştir

Biber

Biberler, güneşli bir konumda yetişen ve sıcaklığa dayanıklı olan sebzelerdir. Düzenli sulayarak saksıda veya bahçede yetiştirilebilirsiniz.

Çok çeşitli biberler olduğunu düşünürsek, fazla tükettiğiniz biber türüne göre evinizde saksıda rahatça yetiştirebilirsiniz. Ayrıca bu yetiştirme sonrasında topladığınız biberleri yine evinizde rahatça kurutarak çok uzun sürelerde de kullanabilirsiniz.

kendi sebzeni yetiştir

Bu sebzeleri evinizde yetiştirerek hem kendinize taze ve sağlıklı sebzeler sağlayabilir hem de doğal kaynakları daha sürdürülebilir bir şekilde kullanmış olursunuz. Ayrıca kendi yetiştirdiğiniz sebzelerle organik beslenme yolunda da bir adım atmış olacaksınız.

 

Enerji Tasarrufu kategorisindeki diğer içeriklerimize buradan ulaşabilirsiniz…

İptal için ESC...