Mevsime Uygun Beslenmek Nasıl Olur?

 

Mevsime uygun beslenmek, sebze ve meyvelerin mevsiminde yenmesi besinsel içeriği zengin, tarım ilacı ve hormonlardan uzak beslenmenin sağlığa katacağı olumlu etkiler dışında çok daha leziz yemekler hazırlanmasına da fayda sağlar.

İklimlerin yetişen mahsullerin tadı ve besinsel içeriği üzerinde etkileri vardır. Doğal çeşni sağlayan mevsimlerin sebze ve meyvelerin büyüklüğünden, tadına ve besleyiciliğine kadar etkileyeceği pek çok faktör vardır. İlkbahardan yaza, sonbahardan kışa değişen mahsullerin farkı kadar toprağın kendini yenileme becerisi de ekolojik sistemin doğal işleyişidir. Ancak maalesef gıda işleme teknikleri ve doğal tarım kaynaklarının değişmesi ekolojik tarımı, hangi sebzenin hangi sezona ait olduğunu bile unutturdu. Artık her daim her sebze meyveyi raflarda görebiliyor, bir yandan da kokusuz, tatsız yapay ürünlere kızıyoruz. Yeni nesil hangi sezonda hangi meyve sebzenin olduğunun bile farkında değil, her sezonda ne isterlerse bulunabileceğini düşünüyorlar.

mevsime uygun beslenmek

Mevsime uygun beslenmek için 1997 yılında Londra’da Ministry of Agriculture tarafından yapılan bir çalışmada yaz ve kış aylarına ait sütlerin besinsel içeriği karşılaştırılmıştır. Buna göre, ineklerin beslenme farkına göre  kışın iyot, yazın ise beta karoten fazla bulunmuştur. Yine farklı bir çalışmada Japon araştırmacılar yaz ve kış aylarında yetişen ıspanaktaki C vitamini içeriğini farklı gözlemlemiştir.

mevsime uygun beslenmek

İşte Mevsiminde Beslenmek İçin Öneriler

  • Bahar aylarında daha çok yapraklı, nazik sebzelere odaklanın. Bunun için İsviçre pazısı, roman marulu, ıspanak, maydanoz ve fesleğen ideal örneklerdir.
  • Yazın hafif, serinletici mahsullere mönülerinizde yer verin. Çilek, elma, armut, kırmızı erik, yaz kabağı, mısır, nane en yaygınlarıdır.
  • Sonbaharda havuç, tatlı patates, soğan, sarımsak, zencefil, cin biber, hardal yaprağı gibi daha çok ısıtıcı özellikle besinler girer mutfaklara.
  • Kışın, daha uzun sürede yetişen sebzeler çıkar bu da vücudu ısıtacak besin anlamına gelir. Patates, havuç, soğan ve sarımsak gibi kök sebzeler bu gruba girer. Öte yandan yumurta, yağlı
  • tohumlar, et, balık da asla unutulmamalıdır.

 

İptal için ESC...