Çocuklarda yaz mevsiminde en sık karşılaşılan hastalıkları sizler için derledik. Çocuklarımız bu hastalıklara en çok sıcak yaz aylarında yakalanıyor!
Vücutta kırmızı renkli beneklerle kendini gösteren cilt döküntüleri bir çok kişinin çocukluk döneminde yaşadığı şikayetlerden biridir. Ancak toplumda sıkça görülen bu şikayetlerin, bazı ciddi hastalıkların belirtisi olabileceği de unutulmamalıdır. Çocuklarda bu ateşli döküntülü hastalıklar sık görülür ve birçoğunda etken virüslerdir. Ancak daha az sıklıkta olan bakteriyel nedenli döküntülü hastalıklar hayati risk taşır.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ferit Durankuş, çocuklarda en sık görülenler hastalıklar hakkında önemli bilgiler verdi.
Kızıl
En sık okul çağı çocuklarında yüksek ateş, bademciklerde iltihaplanma, çilek dili görünümü, zımpara kağıdı görünümünde ve koltuk altı, kasık ve ensede kıvrım yerlerinde daha yoğun olan yaygın döküntü ile karakterizedir. Boğaz sürüntüsünde bakılan hızlı antijen testi ile tanı konulur ancak bunun duyarlılığı az olduğundan negatif vakalarda mutlaka boğaz kültürü de alınmalıdır. Tedavisi penisilindir. Enjeksiyon şeklinde veya düzenli alınan oral penisilinler kullanılmalıdır. Eğer zamanında tedavi edilmezse, romatizma ve böbrek hasarı gibi ciddi komplikasyonları vardır.
Beşinci Hastalık
Her yaşta görebilirsiniz ve ufak bebeklerde yüksek ateş ile başlar. Yüzde yanaklarda kızarıklık, tokatlanmış yüz görünümü vardır. 3. günde ateş düşerek vücutta yaygın dantelimsi döküntü ortaya çıkar ve 1 hafta içinde kendiliğinde kaybolur. Tanı genellikle kliniktir ve özgün bir tedavisi yoktur. Yalnızca, kemik iliğini baskıladığı için altta yatan kan hastalığı olanlarda ağır seyreder.
Su Çiçeği
Su çiçeği virüsü enfeksiyonu sonucu olan bu hastalık solunum yoluyla çok kolay bulaştığından özellikle okullarda salgınlar yapmaktadır. Ateş, halsizlik, karın ve başağrısı ile kendini gösterir. Ateş başlangıcından 1-2 gün sonra vücutta kırmızı yuvarlak kabarık lekeler şeklinde başlayan döküntüler 1-2 saat içinde içi su dolu vesiküller halini alır. Gövdeden başlayıp baş ve yüze yayılır. Farklı evrelerdeki vesiküller saçlı deride ve mukozalarda da oluşur. Kaşıntıya sebep olur. Döküntü 1 hafta içinde kendiliğinden kabuk tutarak geçer. Koyu renk pigmente lekeler bırakabilir. Tedavide ateşi düşürmek için parasetamol ve kaşıntı için antihistaminikler kullanabilirsiniz.
El-Ayak-Ağız Hastalığı
Çocuklarda yaz mevsiminde en sık görebileceğiniz bir diğer hastalık ta el-ayak-ağızdır. Virüsün vücuda girmesinden 3-6 gün sonra bir iki günlük ateş ardından, vücut döküntüleri gözleyebiliriniz. Aynı zamanda bademciklerde kızarıklık ve ağız içi aft da sık gözlenen belirtilerdendir. Bu özellikleri nedeniyle grip ile karıştırılabilmektedir. Ancak el ayak ağız hastalığında en önemli ayırıcı detaylar bulunmaktadır. En önemli detaylardan biri çocukların el, ayak ve bileklerinde gözlenen yoğun kızarıklıklardır. Bu döküntüler zamanla içi su dolu kabarcıklara dönüşür.
Altıncı Hastalık
En sık 6 ay 3 yaş arasında bazen ateşe bağlı havaleye sebep olabilen yüksek ateş, ishal, huzursuzluk ve üst solunum yolu bulguları ile kendini gösterir. 3 gün süren ateşin düşmesi ile beraber gövde de başlayan yaygın deri döküntüsü görülür. Döküntü de 1-2 gün içinde kaybolur. Özgün tedavisi yoktur.
Erken Tanı İçin Vakit Kaybetmeyin
Çocukta döküntü şikayetleri ortaya çıktığında, bunun basit bir rahatsızlık mı yoksa ciddi bir hastalık habercisi mi olduğunun belirlenmesinin önemini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Ferit Durankuş, “Viral enfeksiyon kökenli döküntülü hastalıkların tedavileri, çocuğun şikayetine yönelik olarak yapılmaktadır. Ciddi sonuçlara sebep olan bakteriyel döküntülü hastalıklarda ise, tanının erken konulması ve hemen tedaviye başlanması gerekiyor. Bunun için çocukta döküntü şikayetleri ortaya çıktığında; vakit kaybetmeden bir çocuk doktoruna başvurmak, erken tanı ve tedavi şansını kaçırmamak açısından önemlidir” açıklamasını yaptı.